top of page

Ville Aallon kokeellinen Avian Electronics on suomalaisen elektronisen musiikin historiassa voimakas kannanotto ja hieno teoskokonaisuus, jossa luontosuhde luodaan uudeksi.  Teos luo signaalien keinotekoisen maailman, joka lainaa elementtejä luonnosta luoden jännittävän musiikillisen epäpaikan.

Teosto-palkinnon esiraati, 2022

Selkeimmin luonnonmukaisuus rikkoutuu kirskahtelevien ja kovien äänten myötä, kun jokin uhkaava tuntuu lähestyvän. Painostavat äänet hiipivät mukaan vähitellen. [...] Jotain häiritsevää ja vaaran läsnäolosta vihjaavaa on yhtäkkiä läsnä rikkomassa luonnon rauhaa. Näin äänimaisema tuottaa vuorotellen levollisen ja levottoman olon ikään kuin viittauksena siihen, että luontokokemukset ja luonnossa oleminen ovat nykyään monille sekä rentouttava että sukupuutosta ja ilmastonmuutoksesta muistuttava hälyttävä ja ahdistusta herättävä kokemus.

- Nina Sääskilahti ja Aino Nurmesjärvi, Elonkehä 2/2020

If you’ve ever programmed a synthesizer, then you’ve experienced the joy of finding sounds that uncannily resemble nature, even as they come entirely from oscillators. Ville Aalto explores this in depth with the electronic birdsong that forms the core of the aptly-named Avian Electronics.

With a focus on alternately deep and snippy sine percussion and bass surrounding the birds (this Alva Noto or Ryoji Ikeda at a bird sanctuary), Avian Electronics is alternately playful and majestic, and an exciting find for 2020.

The birds know.

- David Abravanel, CDM (Create Digital Music), July 2020

Sähköinen toteutustapa tuo teokseen ristiriidan, mikä syventää sen sanomaa ja pysäyttää pohtimaan kenen äänelle ihmiskeskeisessä maailmassa on tilaa. Ihmiset tulevat teoksessa metsään hakkuukoneineen, joiden pauhun takaa hätääntynyt tiainen yrittää turhaan tavoittaa lajitoverinsa. Sinnikäs lintu rakentaa laitteen, jonka äänen kapasiteetti ylittää ihmisten koneet ja saa heidän korvansa lopulta vuotamaan verta. Dramaattinen kohta kuvastaa todellisuutta, jossa ihmisten muodostama melu vaikuttaa muunlajisten elämään niin paljon, että linnut joutuvat muokkaamaan laulusäkeitään lyhyemmiksi tavoittaakseen lajitoverit viesteillään äänimassan lävitse.

- Outimaija Hakala / elaimiksi.fi / syyskuu 2020​

Ville Aallon ilmava ja hitaasti kehittyvä musiikillinen ääniteos kysyy, mitä olemme tekemässä luonnolle. Ja mikä on aitoa luontoa, kun ihmisen luoma luonnottomuus muuttuu luonnoksi?

H. C. Andersenin satu keisarista ja satakielestä saa seurakseen uuden sadun tiaisesta ja ihmisestä. Tiaisen laulu on jo muuttunut kaikkialle tunkeutuvan melun vuoksi.

”Kaikki on jo muuttumassa toiseksi”, radioteos muistuttaa. Miten laulaa kuudennen sukupuuttoaallon jälkeinen lintu?

- Sampsa Oinaala / Helsingin Sanomat / helmikuu 2020

bottom of page